23 nov. 2010

Roma - Orasul celor 7 coline (in 3 zile) - ZIUA I

Ziua 1

Am planuit in urma cu doua luni plecarea la Roma. Nu a fost ceva prevazut...am gasit bilete de avion ieftine, si am profitat de ocazie. Cu Wizz ne-a costat pentru doua persoane dus-intors 580Ron, numai cu bagaje de mana-nici ca aveam nevoie de mai mult. Noaptea de joi spre vineri am dormit numai 3 ore si cu noptea in cap eram deja la aeroport, pregatiti sa ne intalnim cu Roma, orasul celor sapte coline si leaganul civilizatiei din Europa (si nu numai).

Intamplarea a facut ca hotelul catre care ne indreptasem initial a fost neserios (pentru ca doi dintre noi facusera rezervari la ei prin booking.com, este vorba despre hotelul Edera, insa au fost totusi draguti si ne-au indreptat catre alt hotel, hotel Bled. Va recomand acest hotel, pretul a fost de 68 euro/ noapte cu mic dejun (copios), personalul se poarta dragut (doua dintre fete erau romance), ni s-a facut curat in camera in fiecare zi,  mobilierul este stil vechi plin de charm. Fotografii ale hotelului puteti vedea dand click aici. Check-inul se face incepand cu ora 12:00.

Deoarece am plecat catre Roma cu noaptea in cap, pe la ora 12:00 eram deja infometati dar totusi ne-am indreptat catre primul obiectiv pe care il aveam pe lista- Colloseum-ul. Si in apropierea lui ni s-a facut o foame atat de maaare, incat ne-am asezat la terasa unor indieni, sa mancam pizza (evident foamea ne-a facut irationali, pentru ca a fost o porcarie de pizza cu un blat atat de subtire de nu puteai sa tii o felie cu manuta, si a mai costat si 9 euro). Dar asta e! Macar aveau cafea buna: un expresso buuun bunut!



Colloseum-ul vazut de la terasa cu pricina

Dupa ce am terminat cu "leneveala", ne-am indreptat catre Colloseum -peste strada ;) .
In jurul impresionantului monument, tot felul de oameni: ghizi englezi care te "imbiau" cu un tur ieftin de 25 de euro (intrarea era fara ghid 12 euro de persoana pt Colloseum, Palatin si Forul Roman, iar cetatenii UE intre 18-24 ani plateau numai 8 euro), soldati romani ( oameni costumati, bineinteles care te atrgeau sa faci o poza cu ei pentru 10 euro), diverse tarabe cu suveniruri (de la magnetei de frigider de  3 euro pana la coifuri de-ale soldatilor romani sau masti de gladiatori- 150 euro- totusi va sfatuiesc sa nu va grabityi cu suvenirurile pentru ca le veti gasi la jumatate de pret pe stradutele dinspre Fontana si Trevi sau din apropierea Vaticanului).



Ne-am asezat asadar la coada, care era cam luuunga, dar se misca destul de repede, astfel ca in scurt timp urcam scarile pentru a intra in faimosul Colloseum.

Acest imens amfiteatru , ale carui vestigii impunatoare lasa pana astazi sa se vada antica sa splendoare, a fost inceput de Vespasian in 72 d.Hr. si sfarsit de fiul sau, Titus, opt ani mai tarziu. La constructia lui au fost pusi prizonierii evrei. Adevarata denumire a constructiei este Amfiteatrul lui Flavius, insa datorita proportiilor sale a fost numit de toti Colloseum.

Fotografie din interior a celui mai inalt zid standing
Colloseum-ul era practic un stadion imens ce putea sa gazduiasca pana la 80.000 de spectatori, unde se tineau jocurile de circ -ludi circenses. In caz de ploaie se acoperea cu un imens velarium manevrat de doua grupe de marinari ai flotei din Ravenna si din Capo Miseno.


Relief in piatra infatisand gladiatori

Aici aveau loc luptele cu gladiatori, care incercau sa se omoare unul pe altul in timp ce fiare de orice specie mareau oroarea spectacolului. Acestia erau in general sclavi, criminali condamnati la moarte sau prizonieri de razboi. Degetul aratand in jos al imparatului si din partea multimii insemna ca se dorea moartea gladiatorului invins.

Tot aici se spune ca au fost martirizati primii crestini. Desi nu exista dovezi cum ca intr-adevar crestini au fost ucisi de catre lei sau crucificati in arena, eu totusi tind sa cred ca acest lucru s-a intamplat in acest loc. De ce? Pentru ca trecusera deja in jur de 40-50 de ani de la moartea lui Isus, adeptii religiei crestine incepusera sa se inmulteasca si probabil "jenau" adulatorii de zei, si pentru ca..era "distractiv" pentru multime! Ori "paine si circ" era tot ce-si dorea plebea la vremea aceea.


ce a mai ramas din arcade
La inceputul secolului V Telemah (un calugar venit din orient), a intrat intr-o zi in arena si a incercat sa intervina intre gladiatori. S-a adresat poporului implorand sa renunte la aceste distractii oribile, insa rezultatul a fost ca Telemah a fost omorat cu pietre de multimea furioasa. Aceea a fost ziua in care se spune ca jocurile au luat sfarsit.

in prezent o mica parte a scenei a fost reconstruita, de unde se pot admira mai bine camerele subterane ale sclavilor gladiatori (ce a mai ramas din ele)
Totusi istoria amfiteatrului nu este lipsita de perioade lungi de abandonare si degradare. A trecut prin doua mari cutremure in anii 442 si 508, iar dupa cutremurul din 1349 a devenit cariera de materiale de constructii. toata marmura cu care era acoperit Colloseumul a fost luata si reutilizata.



 
Urmatoare oprire, Palatinul (sau dealul Palatin), aflat in imediata apropiere a Colloseumului.


printre ruinele de pe dealul Palatin...
Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Romei. Dovezile arheologice demonstreaza ca aceasta zona era locuita inca din secolul 10 i.Hr. Mitologia romana povesteste ca acesta este dealul unde gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut, si de pe acest deal a pornit Imperiul Roman.

si ce daca ploua un pic? eram fascinata de drumul pe care paseam..
In era Romei Republicane dealul Palatin era zona locuita de cei mai de seama cetateni ai urbei. Augustus, Cicero si Marcus Antonius, toti au avut casele pe acest deal. Mai tarziu, imparatii si-au construit domeniile aici.

Stadionul lui Domitian













vedere de ansamblu
In partea de nord-vest, unde se gasesc ruinele palatului lui Caligula (Tiberius), cardinalul Alessandro Farnese prin anul 1550 a construit o gradina peste vechile ruine, care a fost practic prima gradina botanica din Europa si era legata de Forumul Roman prin mai multe randuri de trepte.

cladiri din fosta gradina botanica



zona din jurul fantanii este inconjurata de portocali, din care atarnau portocale micute ce incepusera deja sa se coaca

Si din aceste gradini, am ajus in sfarsit la Forumul Roman.
Forul Roman era centrul vietii civile si economice al Romei in perioada republicana.

Acestea sunt ruinele Bazilicii Emilia, fondata in anul 179 iHr. de Emilius Lepidus si Fulvius Nobilior.
A fost definitiv devastasta de un incendiu la inceputul sec al V-lea
Intre Basilica Emilia si Arcul lui Septimius Severus, se gasea Curia, sau Senatul, locul unde Gaius Iulius Cezar (cuceritorul Galiei- Franta de astazi) a fost ucis de catre prietenul sau, Marcus Brutus. Acesta din urma se spune ca a complotat la uciderea lui Cezar, si a si participat injunghiindu-l cu un pumnal in speranta de a salva Republica, deoarece Gaius Iulius se proclamase dictator pe viata. Republica insa nu a fost salvata ca organizare politica si Roma a devenit Imperiu.

Templul lui Antonius si Faustina
Templul lui Antonius si Faustina se afla in vecinatatea stanga a Bazilicii Emilia, si dateaza din secolul II d.Hr.
Este edificiul cel mai bine conservat al Forumului. Pierderea Faustinei l-a indurerat atat de mult pe sotul sau, imparatul Antonius Pius, incat acesta in dorinta de a o diviniza, a inaltat acest minunat templu.

Templul rotund al lui Romulus
Din acest templu a ramas pana in ziua de astazi, poarta de bronz cu incuietoarea originala.



Peisaj vazut din Colloseum....
In apropierea Colloseumului se afla deasemenea si Arcul lui Constantin, inaltat de Senatul Roman pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius.



Magistratii orasului erau pagani si stiau ca, chiar daca nu era crestin, Constantin ii favoriza pe acestia din urma. Cu toate acestea, din amor propriu, nu vroiau sa-L pomeneasca pe Hristos intr-un monument public, insa, nevrand sa loveasca in sentimentele imparatului numind divinitati pagane, au gasit o fraza necompromitatoare care sa satisfaca ambele parti: INSTINCTU DIVINITAS (prin indemnul divinitatii).

Dupa asa o culturalizare plina de farmec, se facuse deja seara si chiar daca colindasem all day long, doar nu era sa dormim, nu? Asa ca ne-am indreptat catre.. faimoasa Fontana di Trevi (asta pentru ca seara este mai romantic, nu?). Si o cafea langa Fontana di Trevi...de cand imi doream :)

Asa ca...am luat metroul. Metroul din Roma este foarte bine organizat, extins in tot orasul, cu statii dese si pozitionate apropae de obiectivele turistice cele mai importante. Intre doua statii nu faci mai mult de maxim 1 minut, iar o calatorie costa 1 euro. Cartelele se achizitioneaza de la niste tonomate ce se gasesc jos la metrou.

Asadar...Fontana di Trevi. Nu ne-a dezamagit, era exact asa cum ne asteptam sa fie. Magnifica, romantica, o "felie" de arta delicioasa. De pe stradutele inguste catre ea, se deschidea larg piateta unde este pozitionata.
Seara fantana este luminata si pare magica.



Exista o traditie care spune ca daca vei arunca o moneda in fantana, cu siguranta te vei reintoarce la Roma intr-o zi...


si noi vrem sa ne intoarcem la Roma :)
Fantana, opera a arhitectului Salvi (1753) a fost decorata de multi artisti de la scoala lui Bernini.
Se povesteste ca soldatii lui Agrippa (sec I i.Hr.), gasindu-se pe un camp in apropiere de Via Collatina, si cautand apa, au intalnit o copila care le-a aratat izvorul acestei ape foarte pure si ca din aceasta cauza apa a fost numita Vergine.
In centru este statuia lui Ocean, pusa pe o trasura in forma de cochilie, trasa de cai inaripati.

Si astfel s-a incheiat prima zi la Roma, pentru ca apoi ne-am indreptat catre hotel penrtu a ne pregati de o noua zi in care urma sa vizitam Vaticanul...dar asta in partea a II-a.

2 comentarii:

Mi-a placut aceste descrierii a excursiei la Roma si a pozelor postate !

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!