16 dec. 2010

Roma - Orasul celor 7 coline (in 3 zile) - ZIUA III

In cea de-a treia zi la Roma, ne-am propus sa vizitam: Piazza del Popolo, Pantheonul, Piazza Navona, Castelul Sant' Angelo, Forul lui Traian, Muzeul Vittorio Emanuele II si Via Appia.

Planuri indraznete, ce mai! dar toata oboseala a fost dulce si a meritat!

Deci dupa cum va spuneam, am inceput cu Piazza del Popolo, pe care o mai vazusem si in seara precedenta, insa trebuia sa o admiram si pe lumina. Este o piata foarte mare, superba din punct de vedere arhitectonic, de o simetrie perfecta. (totusi va recomand sa poftiti la cafele de la terasele din imediata apropiere- un espresso era 6 euro!!!- fata de 1-2 euro cat poti sa gasesti prin oras)






In centru se inalta al doilea obelisc din oras adus la Roma de Augustus si inaltat aici in vremea lui Sixt al V-lea. Obeliscul este strajuit de patru fantani ce infatiseaza lei, orientati in cele patru colturi.








Scrierile egiptene de pe obelisc s-au pastrat foarte bine. Dupa cum puteti observa. Nu-i asa ca sunteti curiosi? Oare ce sta inscris pe obeliscuri?


Una dintre cele patru fantani cu leu ce strajuiesc obeliscul

Apoi, paralel, in dreapta si stana extrema a pietei, se regasesc alte doua fantani in forma de scoica, aparent identice. Ceea ce difera sunt statuile care le "vegheaza". 


Aici fantana este vegheata de Neptun ce tine tridentul in mana dreapta, insotit de doi tritoni






Cealalta fantana din coltul opus al pietei este vegheata in schimb de statuia zeitei Roma purtand coif si lance, la baza careia se afla lupoaica hranindu-i pe Romulus si Remus.



tot in Piazza del Popolo


Pentru a ne deplasa cat mai rapid, in aceasta zi ne-am folosit foarte mult de metrou. A doua oprire: Pantheonul. De la metrou pana la Pantheon am mers pe stradute pitoresti, cerand indicatii la tot pasul ;)




cautand Pantheonul...

In piazza Pantheonului (mai mica decat piazza del Popolo), era o puzderie de porumbei, carora le-am impartit putine firimituri de chec.


La terasa din spate, lucra un roman. spunea ca este in Italia de 5 ani ...


Jumatate din fatada Pantheonului era in renovare, de aceea am facut poze cu cealalta jumatate :)
Dar este de inteles, avand in vedere ca este unicul monument arhitectonic ramas intact din vremea Romei vechi. Dar desi initial pe acest loc a fost un templu inaltat de Agrippa in 27 i.Hr insa acel templu a fost distrus intr-un incendiu. Ce se vede astazi este reconstructia din timpul lui Adrian, restaurata apoi prin anul 300d.Hr de Caracalla.

In anul 609 templul pagan a fost preschimbat in biserica crestina, unde s-au depus multe corpuri de martiri din catacombe (banuiesc de pe Via Appia- acolo erau ingropati crestinii). In 1929 a devenit Catedrala Palatina- biserica nationala a tuturor italienilor, si aici se tine slujba de Paste cea mai importanta.



Porticul are 16 coloane monolitice de granit.In ziua de astazi lipsesc multe din Pantheon. De exemplu in timpan se gasea un basorelif in bronz reprezentand batalia dintre Zei si Titani, iar tavanul era acoperit in bronz. In cele doua nise erau doua statui ale lui Augustus si Agrippa.

Portile de bronz sunt insa cele originale se spune. Exista o singura deschizatura pirn care intra lumina si aer: un "ochi" central in tavan, de aproape 9 metri diametru. Aici se gasesc ramasitele pamantesti ale lui Rafael, unul dintre cei mai populari pictori ai lumii, precum si ale lui Vittorio Emanuele II di Savoia, primul rege al Italiei.

Deasemenea, in piazza Panthonului se gaseste un alt...obelisc! Tot in centrul unei fantani.




detaliu fantana




Dinspre Pantheon am pornit catre Piazza Navona, una dintre cele mai mari piete din Roma, ce ocupa suprafata vechiului Circ al lui Domitian, pastrandu-i forma. Aici se afla cateva fantani minunate iar in centru biserica Santa Maria in Agone.


Santa Maria in Agone. in centrul pietei se gaseste un alt..obelisc!






Obeliscul din fata bisericii este, fireste, incadrat de o..fantana! Fantana Fluviilor, a lui Bernini. Obeliscul a fost adus din Circul lui Maxentius. Cele patru statui asezate pe stanci personifica: Nilul, Gangele, Dunarea si Rio de la Plata.


detaliu Fantana Fluviilor

O alta fantana deosebita este Fantana lui Neptun  numita si Fanatana Caldararilor (pentru ca in apropiere se aflau numeroase pravalii ale acestor artizani).



Fantana lui Neptun




In Piazza Navona veti intalni multi artisti ce-si expun aici lucrarile spre vanzare.


arta la ea acasa...ce bine ca mai exista oameni care o apreciaza!


Din Piazza Navona am pornit catre Castelul Sant'Angelo pe picioaruse, deoarece era o mandrete de zi insorita si mai ales pentru ca plimbarea era pe malul Tibrului. Si pentru ca tocmai ma energizasem cu un cornet de castane coapte. yum!



Curtea de Casatie (aflata la celalat pod fata de Catelul Sant' Angelo)




Castelul Sant' Angelo vazut dinspre Curtea de Casatie


Pentru a ajune la castel se trece Tibrul traversand maiestosul pod , pe ale carui balustrade sunt aliniati ingeri sculptati de discipolii lui Bernini.



Ceea ce ne apare ca o fortareata invincibila a fost imaginata de catre imparatul Adrian ca mormant al sau.
Se zice ca exista un coridor secret numit "trecerea mica", ce duce de la palatele vaticane la castel, pentru a permite papilor sa scape in caz de ...orice. Castelul a ramas de atunci sub controlul papilor, care l-au intrebuintat ca: fortareata, inchisoare si loc de tortura. Brrrr!

Denumirea de Castel Sant' Angelo este din sec XII, dar se pare ca legenda care a nascut numele este mai veche. Se zice ca, prin anul 590, Ggrigore cel Mare implora Fecioara sa puna capat ciumei care depopula orasul. Atunci a aparut pe cer un inger care s-a asezat pe varful  castelului, punand spada in teaca, in semn de gratie ingaduita. A fost inaltata atunci o capela pentru a aminti de acest eveniment, si apoi o statuie a ingerului, ce amintea de miracol.

Arhanghelul in bronz se gaseste pe terasa (etajul 5), de unde se poate admira o frumoasa panorama a orasului.





Ingerul anuntand sfarsitul ciumei

Si inceputul ploii ;)

Insa inainte de a urca pe terasa, am facut un popas de ..espresso, la etajul 4! Unde poti savura o cafea buna si poti sorbi din ochi in acelasi timp un peisaj minunat! 





cea mai romantica terasa...

Un porumbel curios ne cerceta, cand cu un ochi, cand cu celalalt :)





peisaj vazut din castel

Si a cam inceput ploaia. Dar asta nu ne-a impiedicat sa ne indreptam (cu metroul), catre Forul lui Traian, care se afla oricum si vizavi de Muzeul Vittorio Emanuele II. Dar inainte de asta am mai facut cateva opriri. Mai ales ca ne era foame. Si descoperisem din ziua trecuta in Piazza Barberini un local unde se putea manca ieftin si bun- la Saby's. Cu 5 euro puteai servi o shawarma la farfurie foarte mare, dar puteai alege cu 4 euro si alte feluri: lasagna, copanele prajite, tocanite, salate, garnituri de legume. Cu 10 E iti faci plinul. Mai mult, si acolo ne-am intalnit cu o romanca de-a noastra angajata a localului.


Dupa ce am papat, ne-am oprit putin si la Fantana Tritonului, aflata chiar peste strada (de fapt in mijlocul strazii).


Fantana Tritonului


Dupa o mica pauza la Fantana Tritonului, am pronit mai departe catre Forul lui Traian.
Se pare ca Traian s-a nascut in Italica (Spania) in anul 53 d.Hr, iar sarcina domniei lui a fost expansiunea imperiului catre orient, cucerind Dacia, al carei principe, Decebal, adevarat geniu militar, impusese imparatului Domitian o pace rusinoasa.


Forul lui Traian pe inserate
In anul 101 Traian a pornit spre Dunare. In aceasta campanie, construind strazi si fortificatii, a cucerit capitala si a impus conditii atat de aspre incat Decebal a refuzat sa le indeplineasca.

In 105 s-a dat o noua lupta. Dacii s-au luptat cu disperare, insa armata lor a fost distrusa. Eroicul principe si-a pus capat zilelor (se spune), iar Traian s-a intors la Roma plin de comori.

Dupa celebrarea biruintei, pentru a-si aminti de victoria sa, a decis sa inalte acest For care sa le intreaca pe toate prin dimensiuni si splendoare, incredintand lucrul marelui arhitec Apolodor din Damasc.


SPQR- Senatul si Poporul Roman




3 comentarii:

ROMULUS si REMUS, nu ROMUS si REMULUS!!!
Iar cafeaua se chiama ESPRESSO, nu EXPRESSO.

Va multumesc pentru atentionare. A fost o greseala din neatentie, in partea I a calatoriei la Roma veti vedea ca denumirea era corecta.(probabil ora foarte tarzie la care am scris articolul m-a facut sa gresesc). In ce priveste denumirea corecta a binecunoscutei bauturi energizante, my mistake! probabil este din cauza limbii engleze pe care o utilizez foarte des :) se pare ca este o greseala des intalnita la nativii care vorbesc engleza, probabil de aici mi se trage! am sa incerc sa fiu mai atenta la denumirile originale ale limbii de provenienta.
multumesc pentru vizita si va mai astept!

Felicitari pentru postare si comentarii ! mi-au amintit de calatoria mea la Roma in urma cu 3 ani !

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!