24 ian. 2011

Fara Cuza ....Romania nu ar fi existat!

Astazi 24 ianuarie, se implinesc 152 de ani de cand ROMANIA EXISTA! De cand prin demersurile lui Alexandru Ioan Cuza, acest moldovean care si-a meritat cu prisosinta numele de ROMAN, a implinit visul oamenilor din popor: Unirea Principatelor Moldova si Valahia!Totul a inceput cu Revolutia din Moldova din 1848 numita si "Revolutia popoarelor" (pentru ca in acelasi timp, in mai toata Europa au izbucnit revolutii in Franta, statele germane, imperiul Austriac, impotriva imperiului asupritor -Habsburgic.



Si cand te gandesti ca pe atunci inca exista iobagie, la doar 152 d ani distanta de noi....am impresia ca ne indreptam (daca nu suntem deja)catre aceeasi situatie!

Romanii si-au cerut atunci drepturile: improprietarirea taranilor, creearea unui sistem de invatamant obligatoriu, si UNIREA dintre Moldova si Tara Romaneasca! (pentru ca romanii de atunci STIAU ca puterea sta in UNITATE!). Dar prea multe piedici au fost puse, iar Cuza, pentru ca a participat la revolutie, alaturi de:  Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo si Costache Negri printre altii, a fost ARESTAT si trimis la Viena. (insa a fost eliberat cu ajutor britanic pana sa ajunga la Viena, si a fost deportat catre Dunare- Pesta- Blaj )

La Blaj participa in data de 3 mai 1848 la Marea Adunare Nationala de pe Campia Libertatii ca si lider al comitetului revolutionar moldovean.

In 1849, Cuza revine iarasi in tara in timpul domniei lui Alexandru Ghica si devine Director al Ministerului de Interne de la Iasi. Cel mai arzator vis al sau, UNIREA, mocnea nestins in sufletul lui. A inceput sa ocupe functii importante: in 1856 era numit parcalab al Galatiului, reintra in armata si in timp ajunge la rangul de colonel, apoi de hatman al armatei Moldovei.

In 1858 devine Vicepresedinte al Adunarii Elective (care hotara noul domn al Moldovei).

Hotelul Concordia din Bucuresti, astazi o ruina- avand in vedere cat "pretuiesc" nenororcitii care ne conduc astazi istoria acestei tari (si mai are unul si tupeul nesimtit sa se compare cu Ioan Cuza!!!- nu merita sa-i amintesc numele aici ca ma scarbeste) ar fi meritat un loc in lista monumentelor de patrimoniu a Romaniei!

Placa memoriala de la intrare, pe care sta scrijelit in piatra urmatorul mesaj: “In aceasta cladire se afla in anii Unirii Tarilor Romane, Hotelul Concordia, unde in seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotarat dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de catre fruntasii Partidei Nationale, ca domn al Tarii Romanesti.” este singurul lucru care ne mai aminteste de importanta COLOSALA a acestui loc. Pentru noi, ROMANII! Il gasiti in centrul vechi, care tot a devenit o "moda"!





Locul istoriei noastre, plange in paragina. Cainii vagabonzi si oameni napastuiti de soarta se mai perinda pe aici...

In 5 ianuarie 1859, in acest loc (atunci grandios), Cuza este ales cu unanimitate de voturi noul Domnitor al Moldovei. Si fiindca in Conventia de la Paris nu era o precizara clara ci destul de ambigua privind faptul ca  domnitorii principatelor sa fie neaparat diferiti, la data de 24 ianuarie 1859 este ales si Domnitor al Tarilor Romane. Visul lui Cuza era implinit: UNIREA ERA INFAPTUITA! (pot numai sa imi imaginez fericirea imensa care s-a simtit atunci in inimile atator si atator romani!)
 
Dar abia acum incepea lupta pentru a pastra aceasta unitate si s-au unificat:
- posta
- cursul monetar
- armata serviciile de vama
 
S-a format atunci Inalta Curte de Casatie si Justitie!
 
Insa abia la 11 decembrie 1861 Unirea a fost recunoscuta de Europa! (ultimii fiind otomanii, bineninteles) si domnitorul emite Proclamatia Unirii:
 
" „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată…alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi patria, veţi şti dar a o întări!Să trăiască România! ”
 
 

Insa monstruasa coalitie a liberalilor si a conservatorilor, distruge tot ceea ce el a cladit. Este deja prea odios si nu merita amintit aici cata viclenie, si cat de perfizi sunt dusmanii poporului, care niciodata nu-l va vrea UNIT! 

Ultimii ani din viata si-i petrece in exil. Din cauza supararilor se imbolnaveste si moare la 15 mai 1873, la varsta de 53 de ani, DEPARTE DE TARA PE CARE ATAT DE MULT A IUBIT-O!

Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i plineasca visul acestui mare om, iarasi, intr-o buna zi! (ma refer la unitatea dintre romani, care tot dezbinati au ramas dupa atata amar de vreme)

Doamne ajuta!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!