30 ian. 2011

Margarina- plasticul de intins pe paine


Desi cunosc de ceva vreme acest aspect, cred ca totusi mai exista oameni care nu au timp sa se informeze, si carora le-am prinde bine o doza de zguduire si adevar.

Atat de indragita margarina. Cu miros de lapte, cu gust bun, usor tartinabila...IEFTINA! Un deliciu.
STOP!

Este timpul sa aflati adevarata poveste a aparitiei margarinei!!!



Margarina a fost inventata in anul 1868 de catre Mege Meuries, un faimos chimist francez. Reteta originala a margarinei era compusa din: seu de vaca si lapte degresat. Aceasta margarina era mai ieftina (pentru ca proprietatile nutritive era mult mai slabe decat cele ale untului natural obtinut numai din grasimea laptelui), si practic substituia untul - dar numai pentru clasele sarace, pentru ca elita evident papa UNT la micul dejun. Dar acesta este numai inceputul..

Cum a evoluat mai departe insa reteta margarinei?  


Intre anii 1916-1918, in timpul Primului Razboi Mondial, din motive de blocada economica Germania a mai "umblat" la reteta margarinei astfel incat aceasta a devenit si mai saraca in nutrienti.

Insa la scurt timp a urmat si cel de-Al Doilea Razboi Mondial 1939-1945 ( la o distanta de numai 21 de ani!!!). Statele nu avusesera timp sa-si revina economic, si la doar 12 ani de la sfarsitul primului razboi, criza economica loveste puternic- Marea Criza Economica din anii '30, motiv care a si condus la declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. (astfel ca tind sa le dau dreptate celor care prevad in curand Al Treilea Razboi Mondial).

Evident ca soldatii (carnea de tun a lumii), trebuiau sa mai ciuguleasca ceva din cand in cand, atat cat sa nu moara de foame inainte sa moara din cauza razboiului. Si ce putea fi mai potrivit pentru ei decat: ati ghicit MARGARINA!

Mai ales ca se mai apucasera si americanii intre timp sa "umble" la reteta. (va dati seama ca seu de vaca si lapte degresat erau un LUX). Ei (americanii), sustin ca au descoperit noua reteta "accidental". Eu insa nu pot sa-mi explic cum, accidental, s-a apucat unul sa incalzeasca diverse uleiuri vegetale la 150° C, si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel. Rezultatul acestei retete a fost un produs alb, asemenator cu untul ca si consistenta, si totodata asemenator cu plasticul ca si structura moleculara.

De atunci pana azi margarina s-a mai "imbogatit" cu coloranti, vitamine sintetice, aromatizanti artificiali.

Atunci când aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, sunt încorporate în membranele celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la CANCER. Cercetari clinice - care s-au întins multi ani la rând, subiectii consumatori de margarina fiind observati cu atentie - arata ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarina sau de alimente PRAJITE.


Patrunse în organism, pe lânga faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu.

Aceste grasimi sunt foarte daunatoare, deoarece nu pot fi "arse" de catre organism. Ele se depoziteaza în tesuturi si acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizându-l.

Chiar daca untul este mai gras, este natural, si totodata contine nutrientii necesari functionarii organismului. Consumat in cantitati normale nu ne va face niciodata rau! (de ex unt intins dimineata pe doua feliute de paine).

Acum ca stiti, depinde de fiecare ce masuri va lua...sau nu. Voi decideti!




9 comentarii:

dar untul este bun? ca de ex e si din ala de s eface in casa. am vazut eu la tv. il bate in ceva din lemn ... in fine, eu nu prea mananc deci am scapat!

Untul este bun din mai multe motive: este natural (sau mai natural-depinde de unde-l cumperi) grasimea lui provenind din lapte.
500 gr de unt natural se obtine cam din 10 litri de lapte. De aceea un unt natural costa in jur de 30 RON/kg (cautati ca veti gasi). Un unt nesarat atrage mai mult, este un semn ca este cu atat mai natural (sarea este adaugata nu neaparat pt gust cat pt a-i prelungi termenul de garantie).
Este o excelenta sursa de vitamina A. Contine o multime de minerale si vitamine (vezi aici: http://www.probody.ro/alimente/lactate-si-oua/unt-fara-sare). Consumat in cantitati normale (putin unt intins pe paine dimineata) iti va intari sanatatea. Desigur orice exces dauneaza (estetic si dpdv al sanatatii pt cardiaci, diabetici etc)

Margarina este, în adevăr, obținută sintetic, spre a folosi un termen "light". Margarina o consumăm permanent în prăjituri de tot soiul, majoritatea produselor de panificație și mult prea multe altele.

acum am vazut ca exista si margarina pentru cei ce au proble cu inima si colesterolul. poate nu o fi chiar asa rea.

p.s nu poti face ca sa apara commenturile pe pagina cu postare si sa nu se deschida una noua? am vazut pe alte bloguri de la blogspot ca se poate si arata si mai frumos.

Poate nu o fi chiar asa de rea....sa te vad cand vei avea un copil, tot asa o sa te gandesti cand o sa-i cumperi de mancare? "Eeee, poate n-o fi chiar asa nociva, poate e nociva asa...putin".

Et voila! comments chiar sub postare. satisfied?

Mai bine așa cu formularul de comentarii aici, jos.
Margarina este nocivă de orice tip. Remediu simplu: renunțați, ar fi culmea să spună cineva că nu poate avea o zi bună fără două felii de pâine unse cu margarină. LOL!

se pare ce nu doar eu. multumesc!

Da, untul este bun, in cantitati normale, la fel ca orice aliment- natural . Uite, avocado de exemplu are (aduce) o multime de beneficii dar daca exagerezi cu el poti face mastita ;)

De la avocado poti face mastita????
Cred c este o cnfuzie undeva. Din cate stiu eu mastita este o afectiune a sanilor (mai precis canalelor) sanilor, care se manifesa atunci cand o femeie alapteaza. Ce legatura are avocado-ul in povestea asta?

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!