8 apr. 2011

Balcic-ul infloreste in luna mai

Se apropie cu repreziciune luna mai, cand multi dintre noi isi vor lua 1-2 zile libere pentru a-si satisface dorul de duca (sper eu), si mai putin pe cel de gratare.


Si ce destinatie ar fi mai potrivita intr-o luna a florilor, decat domeniul Balcic, parte a istoriei tarii noastre. mai ales ca se afla aproape ("la o aruncatura de bat"- numai la 60 de km departare de Vama Veche)

Domeniul Balcic (sau Balchik in bulgara), acum parte din Bulgaria, a fost teritoriu romanesc timp de 27 de anipana in anul 1940  (ce bine ca regina Maria nu a apucat sa vada o asa grozavie, la cat era de atasata de acest loc, probabil ar fi murit de inima rea!), cand, la data de 7 septembrie prin semnarea tratatului de la Craiova dintre Romania si Bulgaria (consecinta a dictatului de la Viena), am pierdut atunci Cadrilaterul.

In anul 1925 au fost incepute lucrarile de constructie si amenajare ale domeniului Balcic, acestea sfarsindu-se in anul 1936. In timp, parcul a devenit o adevarata gradina botanica, continannd peste 3.000 de specii de plante si  250 de cactusi (care in luna august "explodeaza" in culoare). Aceasta gradina este  situata pe un deal si coboara spre mare in sase terase.

Exista chiar si o cascada, formata de un rau care curge de la o inaltime de noua metri.

Inafara palatului Balcic, numit si "Cuibul linistit", care multora le va parea prea simplu pentru un palat (dar care in realitate era si este un palat de o bogatie extraordinara datorita frumusetilor naturii de care este  inconjurat si a linistii sufletesti pe care o inspira), mai puteti gasi in timpul plimbarii (care dureaza cel putin patru ore- domeniul este destul de vast):
  •  aprope de intrare - Fantana de Argint - se spune ca daca vei arunca un banut in fantana si iti vei pune o dorinta, aceasta de va implini
  • Gradina lui Allah - acolo unde sunt cei mai multi cactusi, tot aproape de intrare, in partea stanga a gradinii cu lalele. (veti vedea cactusi vechi de 80 de ani, transformati in copaci)
  • Templul Apei - aflat intr-una dintre terasele ce coboara spre mare, este practic in intelesul de astazi, un fel de minipiscina (acum nefunctionala)
  • Puntea suspinelor - podul care trece peste cascada. Se spune ca daca veti trece aceasta punte cu ochii inchisi si va veti pune o dorinta, aceasta se va indeplini in scurt timp
  • Restaurantul Coroana - nu trebuie sa-l cautati, va va atrage cu mirosul preparatelor proaspete (in special peste), insa este foarte aglomerat si este posibil sa nu gasiti masa libera si sa va puneti pofta-n cui. Sau eventual sa va organizati si sa faceti o rezervare prealabila. Este aproape de mare.
  • Aleea vinului - exista o cladire care gazduieste mai multe tipuri de vinuri spre vanzare. Vinul cu miere este un deliciu!
  • Mormantul Reginei Maria - este sapat in stanca, fiind de fapt un cavou, umbrit de un copac si dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurta inscriptie, reprezentand povestea vietii Reginei. Regina Maria nu se afla insa inmormantata aici, ci in biserica Manastirii Curtea de Arges.
  • Tronul Reginei Maria- Este un fotoliu din marmura, umbrit de un copac, avand in dreptul sau o masuta din piatra. Era un loc preferat al Reginei, multe dintre fotografiile Reginei, aflate in Castel, fiind facute in acest loc. Era un spatiu preferat al Reginei, de aici putand fi vazuta marea in toata spledoarea.
In continuare, va las in compania catorva fotografii luate din aceasta locatie superba:
mormantul Reginei




















crucea de la mormantul Reginei Maria

terasa aproape de mare





baile in aer liber






Mai multe detalii despre Domeniul Balcik gasiti aici.


1 comentarii:

Nu pot sa nu ma gandesc daca astazi ar mai fi aratat atat de bine daca inca ar fi tinut de Romania....
Absolut superb locul:)

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!