25 apr. 2011

Cine a ridicat Statuia Libertatii?

statuia libertatii
In acest articol doresc sa atrag atentia asupra a ceea ce reprezinta cu adevarat faimoasa Statuie a Libertatii, si anume o zeitate masonica, de la piatra de temelie si pana in varf. 

Corespondentii reali ai acesteia nu sunt altii decat:
- zeitatea babiloniana Ishtar (echivalentul grecesc fiind Hera, cel roman Juno(na), si posibil cel egiptean Isis)
- zeitatea numita Libertas pe vremea Imperiului Roman

Fiecare dintre zeitatile de mai sus (care de fapt este una singura sub mai multe denumiri), este un template al statuii libertaii. Puteti verifica singuri dand click pe linkurile atasate numelor zeitatilor, unde veti observa ca patronau aceleasi aspecte ale vietii oamenilor. Insa cea mai reprezentativa este asemanarea acestora. Practic statuile tuturor acestor zeitati sunt sunt surprinse in  postura: cu mana ridicata, purtand o torta sau un alt obiect de iluminare. Totusi mult mai graitoare ar fi fotografii, asa incat
le puteti vedea dedesubt:


Hera
Juno

Hera- la greci regina zeilor si a oamenilor, s-a casatorit cu fratele ei mai mic Zeus (sexualitate bolnava) si este considerata protectoarea casatoriei. Deasemenea este cunoscuta ca o zeita nesabuit de violenta, care se simte usor jugnita si nu pregeta sa se razbune crunt.
Juno- la romani, s-a casatorit deasemenea cu fratele ei Jupiter (sexualitate bolnava) si deasemenea este protectoarea casatoriei. Unul dintre multele "epitete" romane atribuite ei este Lucina.

 
Ishtar in centru

Ishtar- zeita babiloniana era cel mai mult asociata cu sexualitatea (de tip prostitutie- sexualitate bolnava); era la fel de cruda precum corespondentul grecesc Hera. Simbolurie ei sunt  steaua in opt colturi si leul.



Libertas
Toate aceste zeitati sunt zeitati ale libertatii si iluminarii. Dar libetatea si iluminarea pot avea multe nuante, iar in cazul lor tind sa cred ca nu prea bune..(dorinta de tazbunare, sexualitate bolnava). Cat despre zeita Libertas, prezenta tot la romani dar undeva prin 238 i.Hr, puteti observa aceeasi asemanare a posturii si a robei. Acum ca am vazut care a fost template-ul pentru acest simbol al Americii, este timpul sa aflam si cine a construit-o.
Ei bine, acest colos din portul New York-ului a fost conceput de catre francmasoni, finantat si construit tot de catre ei, si "instalat" in cadrul unei ceremonii francmasonice. Arhitectul nu a fost altul decat Frederic-Auguste Bartholdi,  evident un fracmason. (faceti clik pe nume pentru a afla ca, imediat ce a aderat la loja francmasonica din Paris, in 1875, a si primit in exact acelasi an comandsa pentru aceasta lucrare). Acesta a fost trimis de catre loja in America, pentru a le propune americanilor proiectul Statuii Libertatii (care apropo, s-a numit la inceput de fapt- "Liberty Enlightening the World"). Iar ocazia s-a ivit curand, sub pretextul ca ar fi un cadou din partea Frantei pentru a comemora cei 100 de ani ai Americii de la inceputul Razboiului pentru Independenta

Dupa culoarea statuii, materialul folosit este cupru (cam interesant cum multe reprezentari deosebit de simbolice sunt construite din cupru). Totusi, initial statuia libertatii fusese menita altei destinatii, si anume Egipt, canalul Suez-portul Said. Insa a fost respinsa de catre Egipt, astfel incat a doua optiune a fost America.

Banii pentru colos au fost stransi printr-o propaganda masonica intensa, in urma careia au rezultat 3.500.000 franci francezi (o suma colosala pentru 1870).  In 1884 statuia era deja construita pe bucati in Franta, iar in America s-a procedat la reasamblarea acesteia.

Locatia aleasa pentru a plasa uriasa statuie a fost insula Bedloe. Pe langa Auguste Bartholdi, la structura de sustinere a colosului a lucrat si Guestave Eiffel, deasemenea cunoscut mason (da, cel de al al carui nume vine si Turnul din Paris).

Piatra de temelia a fost pusa de catre loja masonilor liberi si acceptati ai statului New York, in cadrul unui ritual specific masonic.  Henry Potter a prezidat ceremonia, fiind mason care detinea, culmea, functia de mare episcop. De asemenea o placuta comemorativa a evenimentului a fost atasata la baza:

placuta comemorativa Statuia Libertatii

(In ziua de astazi, cine doreste sa viziteze insula si implicit statuia, trebuie neaparat sa accepte a i se lua amprenta degetului mare de la mana).
Intervin o intrebare legata de ceea ce se crede ca reprezinta Statuia Libertatii: si totusi este libertatea rea? Nu. Dar aici este vorba despre un alt tip de libertate, expus maselor printr-o mica omisiune sau scoatere din context. Crezul masonilor este Libertatea -Freedom. Dar nu orice fel de libertate! Freedom from God!("eliberaerea" din relatia cu Dumnezeu, care este Insusi sursa vietii noastre)

In incheiere, stau si ma intreb: cati dintre noi nu punem prea mare pret pe ceea ce suntem invatati/limitati sa stim? Cu siguranta marea majoritatea a americanilor nu stie cine a ridicat aceasta statuie sau macar faptul ca initial nu fusese menita pentru America. (care a reprezentat a doua optiune). Sau ce reprezinta cu adevarat, dincolo de toate povestile deosebit de corny, si pline de S.F.?

PS: apropo, forma geometrica a bazei, care reprezint un fel de stea, are ghici? 11 colturi- specific masonic. 11- desobedience due to desire of enlightnment and power above God.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!