10 mai 2011

Epidemia de oboseala

Aud tot mai multi oameni in ultima vreme ca sunt obositi. De obicei exista cateva semne care ar trebui sa ne dea de gandit ca nu este vorba despre o simpla oboseala, ci de extenuare:

  • te trezesti dimineata si nu te simti deloc inviorat?
  • te simti obosit in cea mai mare parte a zilei?
  • ai nevoie constanta de cafea, suc acidulat sau dulciuri pt a-ti putea vedea de treburi?
  • simti ca imbatranesti inainte de vreme (nu ma refer la aspectul fizic ci de ex urci scarile cu greutate, te dor muschii sau incheieturile, umerii si gatul si te simti tensionat)?
  • suferi de indigestie, balonari?
  • ai un libido scazut?
  • te simti deprimat adesea?
  • ai obserat ca te imbolnavesti mai des si te reinsanatosesti mai greu?
Fiecare dintre noi are o cantitate limitata de energie. Un fel de rezerva pe care trebuie sa o suplimentam zilnic prin energia pe care o acumulam mancand, respirand, dormind, muncind, distrandu-ne si relationand.  

Dar cand balanta se inclina si folosim mai multa energie decat punem inapoi, suntem pe minus si avem toate sansele sa ajungem si mai rau. Asta pentru ca suntem "fortati" sa apelam la rezerva noastra de crae va vorbeam. Daca vom face mereu retrageri peste retrageri din rezerva de energie vro aparea diverse semnale de alarma care ne informeaza practic ca suntem in pericol: oboseala, apatie, depresie, insomnie, incapacitate de concentrare, rezistenta scazuta, probleme digestive si semne de imbatranire. Prin aceste simptome, corpul de da de stire ca suntem extenuati.

Deasemenea stresul fizic, psihic si conjunctural ne asupreste organismul. In ultimii treizeci de ani, oamenii sunt de patru ori mai impovarati decat altadata. zilnic, cei mai multi dintre noi nu dorm destul, stau prea mult pe scaun, se uita prea mult la televizor, manaca prea mult/ prea putin.

Mai sunt miile de toxine creae artificial, de la produse de curatat pana la cosmetice si substantele chimice din mancare si apa. Nu mai traim aproape si in comuniune cu natura, ci venim in contact si consumam ingrediente inselatoare, fiind din ce in ce mai incapabili de adaptare. 

Faptul ca nu suntem cu totii extenuati dovedeste cat de extraordinare sunt totusi corpurile noastre. Insa nu toti avem aceasta capacitate de adaptare, care in timp insa, se va slabi.

Primul pas insa, si cel mai important pentru a invinge extenuarea este prin alimentatie.

Asadar fii curajos/curajoasa si examineaza-ti frigiderul si dulapurile si arunca produsele care contin urmatoarele ingrediente:

- Indulcitori artificiali: aspartamul, zaharina, sucraloza, acesulfamul K. Desi se crede ca indulcitorii snt facuti din zahar si au gust de zahar, acestia se aseamana chimic cu DDT-ul. Aspartamul, care se regaseste in toate sucurile light si zero da nastere la peste 92 de efecte secundare. Arunca sau doneaza toate sucurile carbogazoase si dietetice, nu doar pt ca au indulcitoi, ci si pt ca sunt bauturi f acide care distrug echilibrul acidic-alcalin al organismului- acest dezechilibru afecteaza sistemul osos, fiind consumat calciul din oase pt a se compensa aciditatea din alimentatie. Legat de indulcitori, va invit sa vizitati site-ul http://www.sweetpoison.com/

- Nitritii si nitratii de sodiu: se gasesc in compozitia mezelurilor, cremwustilor, carnii gata preparate. Sunt substante care duc la aparitia compusilor cancerigeni puternici, care conduc la cancer la nivelul sistemului digestiv.

- Monoglutamat de sodiu (MSG): se gaseste in meniurile  "la minut" si tot ce inseamna fast-food, alimente congelate, supe la conserva, concentrat pentru supe, sosuri pentru salate, amestecuri de condimente si asezonare. Daca vezi pe eticheta expresiile:
  • caseinat de sodiu
  • proteina hidrolizata
  • drojdie autolizata
  • extract de drojdie, este clar ca produsul cu pricina contine o anumita cantitate de MSG.
MSG-ul este o excito-toxina, ceea ce inseamna ca distruge celulele nervoase. Testele facute pe animale au demonstrat ca acesta distruge creierul

- Grasimile si uleiurile hidrogenate sau partial hidrogenate: se regasesc in margarina si in toate produsele de patiserie cum sunt biscuitii si prajiturile din comert. Aceste grasimi contin acizi grasi nesaturati, cunoscuti ca fiind daunatori la nivel cardiovascular, ducand la aparitia bolilor de inima si de ficat(deoarece nu pot fi procesate)

- Sulfitii (dioxid de sulf si bisulfit de sulf): se gasesc in fructele deshidratate. Cauzeaza alergii

- Colorantii artificiali: se gasesc in sucuri, bauturi pt sportivi si deserturi cu gelatina colorata. Sunt substante sintetice care nu exista in natura si sunt folositi in exclusivitate la prepararea produselor cu valoare nutritiva scazuta

- Grasimile artificiale (olestra): se gasesc in gustarile rapide. Reduce capacitatea corpului de a absorbi carotenoizii solubili in grasimi (alfa si beta-carotenul, licopenul, luteina si cantaxantina), din fructe si legume. Carotenoizii reduc riscul aparitiei cancerului si a bolilor de inima.

Pe viitor, cand vei face cumparaturi, fereste-te sa achizitionezi:
  1. produse cu o lista lunga de ingrediente
  2. produse cu un ambalaj mult prea atractiv
  3. produse la care nu recunosti mai mult de doua, trei denumiri ale ingredientelor
CITESTE ETICHETA inainte de a cumpara un produs si, daca gasesti denumiri de substante pe care nu le poti pronunta, pune-l deoparte si nu-l cumpara niciodata!!!
SI TINE MINTE Eliminand substantele chimice, aditivii, produsele procesate si aleimntele nesanatoase din casa si din viata ta, vei avea un organism mult mai sanatos.


2 comentarii:

bai, nitratii nu sunt periculosi. cel putin doar daca ii inghiti direct.

sunt ingrasamant natural. aflati in pamant, plantele ii transforma in aminoacizi.

numai ca noi nu suntem plante, aia e diferenta.

Serios? Ma bucur ca ai ajuns la concluzia ca noi nu suntem plante. In ce priveste nitratii naturali, de care vorbeai tu (ingrasamnat natural), acestia provin din materii fecale si urina. Cu siguranta nu cred ca este benefic sa ingerezi asa ceva!
Totusi,ia si citeste asta: http://www.bioterapi.ro/dictionar/index_alimentar/index_alimentarNitratii_si_nitritii.html

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!