20 feb. 2012

El Puente - Apeductul din Segovia

Pentru cei care sunt indragostiti de istorie si de constructii care inca exista de aproape 2000 de ani, astazi vom face o "plimbare" pentru a cunoaste mai multe despre Apeductul din Segovia. 

Acesta se gaseste in centrul vechi al orasului Segovia - care este capitala provinciei Segovia din Castilla y Leon (mai mult din Castilla). Denumirea romana a orasului Segovia era Segovia Baetica.


Fiind construit undeva prin sec. I-II d. Hr, deci avand o varsta considerabila, nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca totusi, este  functional chiar si in ziua de astazi. 
Si inca un lucru demn de retinut este ca, in anul 1985 a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 

Scopul caruia servea era acela de a alimenta cu apa orasul, apa pe care o purta din izvorul Fuen Fria.  

La constructia acestui minunat apeduct care inca sta in picioare si in zilele noastre, a contribuit si savantul roman Vitruviu(Marcus Vitruvius Pollio), inginer militar( insa apeductul a fost ridicat mai mult pe vremea lui Traian)  Acesta a lasat in urma chiar si un celebru tratat: De architectura in zece volume (vol 8 este dedicat apeductelor). Unul dintre crezurile lui cele mai interesante era ca, arhitectura, pentru a dura peste timp, trebuie sa  fie practic o imitatie a naturii. 


Si daca numele arhitectului va suna cunoscut si nu stiti "de unde sa-l luati", amintiti-va de Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci. Pentru ca Da Vinci citise lucrarea lui Vitruviu si de acolo s-a inspirat atunci cand a incercat sa inteleaga proportile perfecte ale corpului uman.

Inaltimea apeductului aste de 29 sau 39 metri si este si astazi intact. Asta chiar m-a facut sa-mi pun un semn de intrebare legat de vechimea sa reala. Insa vechile moduri de constructie erau cu siguranta mai bine gandite si mai evoluate decat cele de astazi (parerea mea!), asa ca am alungat repede acest gand trecator. Curios este ca intre marile caramizi nu am observat nici un liant de genul mortar sau ciment. Pur si simplu pietrele se sustin una pe alta datorita stilului de taiere, iar arcadele au fost gandite minutios.


Va las in continuare in compania catorva fotografii :)




pe unde merg, tare imi mai place sa ma sez putin pe jos, pe scari, de unde sa am o priveliste frumoasa, sa citesc prezentarile pe care le iau de la punctele turistice de informare, si doar sa stau si sa ma simt pentru putin timp una cu locul, sa fac "fotografii cu sufletul" (asa ii spun eu acestui gest)



centrul orasului Segovia, vazut de sus, de la nivelul apeductului



Catedrala din Segovia
si cat de minunat este sa te odihnesti putin si la o terasa si sa tot privesti la acesta minunatie arhitectonica, sa vorbesti despre vremurile demult apuse...mai ales ca in Segovia sunt niste terase care servesc ciocolata calda sau rece, naturala!....DE-LI-CIOS!


Insa, inafara de apeduct, chiar orasul Segovia este fermecator, mai ales centrul vechi, cu stradutele inguste si pietruite, cu oamenii relaxati si zambitori,  cu terasele fermecatoare, cu fantanile arteziene minunate!






Nu uitati, cat treceti prin Segovia, sa vizitati si castelul Alcazar!.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!